My Podcast

2010/03/06

Idler, sluggard, slacker, lazybones? ~Tinginys~

Lietuviškas recepto variantas žemiauuuu. ;]
This time, title don't say anything. XD I was cleaning my computer files when I found cool photo of sweet dessert which I have made about two months ago.  Looking at it I decided to put a recipe for it! I'm going to write it in two languages 'cause it is very well known dessert in Lithuania and I guess lots of people would like to know really simple way to make it. ;]
Lietuviškas recepto variantas žemiauuuu. ;P
OMNOMNOMNOM!!!~

Basically it is biscuits & cocoa fridge cake. In Lithuanian called 'Tinginys'. Which means idler, sluggard, slacker, lazybones or whatever. You get what I mean, right? ;D Anyways, this is the recipe how to make this super delicious sweet desert.
You'll need:







1 can of condensed milk (about 400g/200ml)




700g of the most simple biscuits without any flavouring



2 table spoons of cocoa powder




200g of butter

Optional: If you want to add more flavour you can add nuts, marmalade sweets or raisins.
Making:
Chop up biscuits in a bowl with your hand to small pieces. (if you are going to add nuts, marmalade sweets or raisins, put those in the bowl with chopped biscuits)
Dissolve butter on low heat in a steam basin (put a bowl with butter on a pot of boiling water). While stirring add condensed milk and cocoa powder. Stir till mass becomes solid (I mean without lumps).
Pour mass into the bowl with chopped biscuits and stir everything up well.
Put everything into baking tray/rectangular bowl/strong transparent bag used for food. (you choose)
Put that into the fridge and after 4 hours are able to eat! Or if you are extremely hungry, put that into freezer. And you’ll be able to eat in hour or two. ;D
BON APPETIT!!!

Tinginys
Jums reikės:

1 skardinės kondensuoto pieno
700g paprastų “arbatinių” sausainių; pvz.: “Gaidelis”
2 šaukštų kakavos
200g sviesto
Jeigu norite, galite pagal skonį įdėti bet kokių riešutų, marmeladinių saldainių ar razinų.
Gamyba:
Sausainius rankomis susmulkinkite į dubenį. (jeigu dedate priedų, t.y. riešutų, marmeladinių saldainių ar razinų, juos taip pat sudėkite į tą patį dubenį)
Ištirpinkite sviestą vandens vonelėje (dubenį su sviestu išlydyti uždėjus and puodo su verdančiu vandeniu). Maišant supilkite kondensuotą pieną ir kakavą. Maišykite kol masė pasidarys vientisa (be gumuliukų).
Užpilkite masę ant sausainių ir viską gerai išmaišykite.
Sudėkite viską į kepimo formą/indą/tvirtą permatomą maišelį ir atsargiai išminkykite į norimą formą. Kai kurie žmonės tiesiog susuka viską į celofaną ir suformuoją dešrąąąą.
Įdėkite į šaldytuvą ir laikykite ten 4 valandas. Jei labai jau esate išalkę, tai galite įdėti į šaldymo kamerą ir po valandos ar dviejų galėsi mėgautis nuostabiu skoniu. Mmmm…
Gero apetito!!!~
OMNOMNOMNOM ~Rinatsu~
My Twitter | My Facebook page

No comments:

Post a Comment